fbpx

Column Blerickse Krant

Column 23 - Blerick-Centrum - augustus 2021

Bruggen bouwen
In vakantietijd kun je alles even laten bezinken. Afstand nemen van zaken. Lekker thuis in de tuin of op het strand in de zon nadenken over van alles en nog wat. En tussendoor social media checken, de krant lezen, het thuisfront bellen. Want je wilt toch wel op de hoogte blijven. En dan lees of hoor je wel eens wat.

Een brug te ver
Één van die zaken werd onlangs in het nieuws gebracht: er zou een nieuwe brug over de maas moeten komen, voor een betere ontsluiting van de binnenstad… Nu ben ik als centrummanager uiteraard aangesteld om een toekomstproof en aantrekkelijk centrum in Blerick na te streven, dus enigszins gekleurd, maar een nieuwe brug? Van de Goltziusstraat naar de Venrayseweg of waar precies? In dat geval is het vast voor snelverkeer bedoeld: van en naar de A73. Maar dat is aan de Venlose kant via Sint Urbanusweg toch al prima ontsloten. Een brug voor langzaam verkeer? Voor fietsers en voetgangers? Die ligt er ook al, toch? Maak in dat geval van de spoorbrug een loopbrug en laat het fietsverkeer aan de andere zijde over de stadsbrug fietsen. Die zijde wordt momenteel helemaal niet benut. Zorg dan wel dat er aan Blerickse en Venlose zijde een aantrekkelijke entree ligt, want nu nodigt het aan beide zijden niet uit. Een brug voor langzaam verkeer die direct in de binnenstad uitkomt zou het toch ook niet kunnen zijn. Dat zou alleen de nieuw te ontwikkelen woonwijk bedienen. En dat is toch echt een brug te ver. Zoek het dan dichterbij, haak aan bij bestaande ideeën en maak werk met werk. Investeer in het verlengde van de onlangs gepresenteerde Blerickse plannen: In een autoluwe Pontanusstraat en Antoniuslaan die vervolgens onder de Eindhovense weg doorgaat naar het Kazernekwartier. Een functionele afslag van de stadsbrug naar de Venrayseweg zou daar ook goed bij passen. In dat geval is er helemaal geen extra brug nodig. Misschien is een pontje van de passantenhaven naar de maaskade wel veel leuker!

Maar voor het allemaal zo ver is, zou ik een lans willen breken voor de Blerickse plannen. Niet alleen voor het “centrumplan Blerick” dat zich concentreert op het Laurentiusplein, met een aantrekkelijk winkelaanbod, een tweede supermarkt in het centrum en een flink aantal extra appartementen. Er is behoefte aan! Daar moet in ieder geval nog een flinke brug worden gebouwd. Want al meer dan 15 jaar wordt dit door diverse partijen via de rechter gespeeld. Zonde van al die ergernissen, de kosten en vooral van de enorme vertraging. Want het wordt er zo niet beter op. We moeten hier samen uitkomen voor een goede toekomst van het centrum. Natuurlijk vraag ik ook graag aandacht voor de onlangs gepresenteerde plannen voor de rest van het centrum, met meer groen, meer ruimte voor verblijf en uiteraard voldoende parkeerplaatsen. Als de openbare ruimte op orde is, vullen de winkels in het kernwinkelgebied zich ook sneller met kwalitatieve, onderscheidende ondernemers. Daar worden nu gelukkig al goede stappen gezet. Oogwereld Maurice heeft inmiddels een mooie start gemaakt en Pure Sit, de nieuwste aanwinst op de Kloosterstraat presenteert zich ook op korte termijn aan het publiek. We blijven hard werken aan de leegstand en de invulling ervan. Want we gaan natuurlijk voor een kwalitatieve invulling, niet alleen van winkelruimte, ook van appartementen erboven. De mensen die boven de winkels gaan wonen, zien we graag hun tijd en geld besteden in het centrum. Dat zorgt niet alleen voor een beter gevulde kassa, maar ook voor meer levendigheid in het centrum. Gezellig toch?!

Samen ondernemen
Bruggen bouwen doe je samen. En als we als vastgoedeigenaren, ondernemers en bezoekers van het centrum samen de schouders eronder zetten, kunnen er nog hele mooie dingen gebeuren. Daar hebben we iedereen bij nodig. En niet in het minst de gemeente en de politiek. Laten we verstandige keuzes maken in de politieke partijprogramma’s naar de verkiezingen toe en zorgen dat we samen een mooie toekomst tegemoet gaan in hartje Blerick.

Als centrummanager schrijf ik graag over het wel en wee binnen dit kernwinkel- en verblijfsgebied aan de Maas. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail naar Sjoerd van Heijster, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Einde column 23 Blerick-Centrum

naar boven...