fbpx

Column Blerickse krant

Column 32 - Blerick-Centrum - 11-1-2022

Heel veel geluk gewenst in 2022! Op één januari begint alles weer opnieuw, “staan de tellers op nul” wordt wel vaker gezegd. Nou, dat de tellers op nul staan is voor velen geen verrassing. Dat staan ze namelijk al vanaf zondag 19 december, toen de nieuwe lockdown in ging. Het piept en het kraakt in ondernemersland.

 

Het piept en het kraakt

Waar in december horeca en winkeliers het jaar 2021 nog enigszins goed konden maken, ging het weer helemaal mis. De deur ging wéér op slot! Onrust en onbegrip heersen vandaag de dag. Het doet ongelooflijk veel pijn. Voor vele ondernemers geldt dat ze niet kunnen doen waar ze voor gekozen hebben, om dat juist wèl te doen: zelfstandig ondernemen, dienstverlenen, werken in een winkel, op kantoor of in een horecagelegenheid. Mensen ontmoeten en begroeten, samenkomen, elkaar in de ogen kijken en elkaar leuke dingen gunnen. Een nieuwe tas, uit eten, een andere coupe, een bril of een boek, of een broodje met een kop koffie, Limburgse vlaai... Het kan nu allemaal niet, of zeer beperkt. Tegelijkertijd zien we dat het bij onze ooster- en zuiderburen wel kan en mag. Consumenten trekken de grens over en geven daar het geld uit. En we zien met lede ogen aan dat de weekmarkt, recht voor de neus van de gesloten winkeliers, wel in volle glorie staat. Niets ten nadele van de marktkooplieden, want die wordt dat uiteraard gegund. Maar het zelf niet mogen, niet kunnen, niet doen waar je voor gekozen hebt, geen inkomen kunnen verdienen, dat knaagt enorm. En dat knaagt niet alleen financieel, dat vreet ook energie emotioneel! Bij iederéén! Het is nu echt genoeg geweest. Het kán zo niet langer. Ondanks de aanwezigheid van de zoveelste variant, moeten we verder. De samenleving kan niet zonder. En vóór de lockdown hebben horeca en winkeliers aangetoond dat ze de zaken goed op orde hebben. Met regels, met mondkapje, met afstand kan het wel. Maar dan moet me wel nog één ding van het hart: Volg de regels, ondernemer en consument!. Want het verbaast me telkens weer dat we daar in Nederland toch zoveel moeite mee hebben. Kom op zeg! Doe wat er wordt gevraagd, net als stoppen bij een zebra als mensen willen oversteken… Dan kan er weer meer!

  

Branche steun

Landelijk wordt er enorm veel gedaan om de economie weer open te krijgen. MKB Nederland, INRETAIL en Koninklijke Horeca Nederland zijn hier goede voorbeelden van. Zij doen als vertegenwoordigers van branches hun stinkende best voor ons allemaal om het slot eraf te krijgen. En vanuit het collectief bereik je meer dan individueel. De druk op het nieuwe kabinet is meteen hoog. Om die reden wordt er bij dit schrijven ook lokaal gekeken of de ondernemers zaterdag 15 januari samen open kunnen. Samen als protest, en samen om te laten zien dat het wel kan! Wie weet hebben we vrijdag voorafgaand wel een positieve persconferentie, met een nieuwe frisse wind door het nieuwe kabinet. Maar daar op hopen en afwachten kan voor vele ondernemers helaas niet meer. Dus het moet nu!

 

Beleef 2022!

Ondanks alles, heeft het nieuwe jaar ook goeds voor ons in petto. Er staat nog genoeg te gebeuren in hartje Blerick. Laten we leren van de pijnpunten en genieten van de goede dingen. Niet alleen naar anderen wijzen, maar ook zelf de regie in handen nemen: Samen zorgen dat hartje Blerick verder groeit. Dat we er mooi op staan, meer lokale betrokken ondernemers begroeten, onze eigen gevels en etalages op orde hebben, geen afval in de straat laten zwerven, samen een prachtig, toekomstproof, groen en aantrekkelijk plaatje creëren... zodat bezoekers, bewoners, winkeliers, vastgoedeigenaren en alle andere betrokkenen zich prettig voelen in ons centrum. Dat kunnen we alleen samen. Laten we daar dan ook samen voor gaan! Ik heb er in ieder geval zin in om ook in 2022 de schouders onder ons mooie centrumgebied te zetten. Doet u mee?

  

Als centrummanager schrijf ik graag over het wel en wee binnen dit kernwinkel- en verblijfsgebied aan de Maas. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Sjoerd van Heijster

-----------------------------------------------

Einde column 32 Blerick-Centrum

naar boven...